Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2015 » Декември » 11 » Деветокласници на ІІ СОУ Търговище четоха за народните обичаи и традиции
11:31
Деветокласници на ІІ СОУ Търговище четоха за народните обичаи и традиции

На 9.ХІІ.2015 г. учениците от ІХ в и ІХ г клас на Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище проведоха разговор на тема „Да прочетем и да споделим за коледните и новогодишните традиции“, в рамките на Националната седмица на четенето /7 – 12.ХІІ.2015 г./ Какво означава „полазник“, кога е Игнажден, каква е символиката на бъдника, на нечетния брой ястия на трапезата на Бъдни вечер, как се украсява коледната погача, защо сурвакниците се правят от дряново дърво; какви забрани съществуват по време на „мръсните дни“ от Коледа до Богоявление – и за още много моменти от традиционната българска обредност разказаха учениците.

Нашите обичаи са част от живота ни, но невинаги ги разбираме. В тях са събрани богатият народен дух, вярата в доброто и надеждата в утрешния ден. Ето защо трябва да ги познаваме и да ги пазим.

 

Йорданка Филева – главен учител

Категории: Стратегия - грамотност | Views: 796 | Добавено от: Rebi | Rating: 0.0/0
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar