Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2015 » Ноември » 10 » Деветокласници от Второ СОУ Търговище се запознават с традициите на розоберството
08:49
Деветокласници от Второ СОУ Търговище се запознават с традициите на розоберството

Във Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище ученици и учители работят по проект „Традиции и съвременност“, свързан с гражданското образование и възпитание на подрастващите. На 04.11.2015 г. целева група от ІХ в клас присъства на откриването на изложбата „С ухание на казанлъшка роза“ в Регионалния исторически музей Търговище. Учениците разгледаха експозицията, която включва различни предмети – инсталация за производство на розова вода, съдове за съхранение, уреди за уточняване състава и качеството на розовото масло, търговски тефтери и др. От музейните специалисти те научиха, че брането на розите се прави на ръка, като работата започва рано преди изгрев слънце. Цветовете трябва да са свежи и ненапълно разцъфнали. От тях чрез двойна дестилация с водна пара се извлича скъпоценното розово масло. За добиването на 1 кг от него са необходими от 3 до 5 тона розов цвят. Всяка година в Казанлък се провежда Празник на розата, включващ ритуалите розобер и розоварене, празнично шествие, конкурс „Царица Роза“ и др.

Чрез изучаването на традиционните български занаяти, на народните празници и обичаи младите хора израстват като активни личности, познаващи националните традиции. Това от своя страна предполага национално самочувствие, гражданска доблест и отговорност.

Йорданка Филева – главен учител

Категории: Дейности и инициативи | Views: 710 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/2
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar