Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2013 » Май » 14 » „Геометрията в ежедневието”
10:18
„Геометрията в ежедневието”

Вилнюс, столицата на Литва, беше поредната посока, в която непосредствено преди празниците, поеха  група  ученици и учители от Второ СОУ „Проф. Никола Маринов”, участващи в проект „Геометрията в ежедневието” по програма „Учене през целия живот” на Европейската комисия, секторна програма „Коменски”.
Темата, по която младите математици от всяка от участващите в проекта страни- Литва, Латвия, Франция, Румъния, Германия, Полша, Хърватска, Испания и България работиха преди срещата, беше „Фрактали”. Фракталите са  математически  обекти с множество интересни характеристики, най-важните от които са самоподобността и безкрайната подробност. Сътворените от нашите момичета и момчета чертежи и модели, както и тези на партньорите и изработените в училището-домакин, бяха подредени в богата изложба, високо оценена от всички. А домакин беше руската гимназия „ Василий Качалов”, на името на известния артист, роден и израстнал в Литва. Училището открива музей в чест на великия артист през 1997г., където се съхраняват негови лични вещи, дарени от внучката му  Мария Вадимовна Шверубович. 
Като гости, имахме възможност да се докоснем и до културно-историческото  наследство на Вилнюс с  обиколка из стария град, където  старинните сгради, църкви и катедрали датират от 15-18 век, посещение на „Музея на кехлибара-Балтийското  злато”, екскурзия до Тракай- град на около 30км от Вилнюс с огромно езеро, сред  което има остров, а на  острова- величествен замък.
Гостуването при нашите партньори във Вилнюс ще остане незабравимо, най-вече за учениците, които имаха прекрасната възможност да намерят много нови европейски приятели. 


Екип " Коменски"
Второ СОУ „Проф. Никола Маринов”
Категории: "Коменски" | Views: 1162 | Добавено от: MRebi | Тагове: Коменски, Литва | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar