Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2012 » Април » 24 » Клуб "Полезна и забавна математика"
14:05
Клуб "Полезна и забавна математика"
 
В началото на месец февруари по проект „УСПЕХ” с ръководител Маргарита Иванова се сформира клуб „Полезна и забавна математика” от ученици V клас.
На 12 март 2012 г. се проведе тяхната представителна изява в Актовата зала на училището. Децата показаха какво научиха. Кога, къде и как е възникнала математиката. Научиха за големия принос на древногръцките математици за събиране, описване и обогатяване на математическите знания. С интерес слушаха митовете и легендите за великите задачи древността и шахматната дъска. Успяха да усетят математиката в особеният ú романтично приповдигнат дух, почувстваха нейната своеобразна душа сливаща се с вълнуващи образи на онези, които са я творили и живели с нея – Питагор, Евклид, Архимед, Ератостен и др.
През изминалия месец рисуваха, радваха се на хумористичните определения, смяха се на математическите анекдоти, разсъждаваха върху софизмите и парадоксите, преливаха течности както в задачата на Поасон, събираха числата от 1 до 100 като малкия Гаус, съставяха кръстословици и др.
През последната седмица децата създадоха своите първи математически албуми – интересни, занимателни, весели и цветни. Те изобилстват с позитивни мисли на децата за математиката. Всички математически албуми се състезаваха в следните направления:
  • Най-добър външен вид
  • Най-богато съдържание
  • Интересни исторически факти
  • Лично творчество
Учениците получиха награди за положения труд. Тръгнаха си доволни от прекрасните и приятни минути със задачите от забавната математика. Щастливи и благодарни бяха и родителите, които присъстваха, защото поне за час се откъснаха от всекидневието и заедно с децата си усетиха, че математиката може да е забавна, поетична и величествена.

Категории: "УСПЕХ" | Views: 2488 | Добавено от: MRebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar