Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2013 » Март » 24 » Литературна вечер „Поколения четат Багряна”
19:28
Литературна вечер „Поколения четат Багряна”
Първият ден на астрономическата пролет събра почитателите на поезията от няколко поколения. Поводът бе 120-годишнината от рождението на Елисавета Багряна – вечната и святата жена, разчупила традициите на патриархалното и платила висока цена за житейския си избор. Литературна вечер „Поколения четат Багряна” бе организирана от преподавателите по литература в гимназиален етап на ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов” Търговище в партньорство с Регионална библиотека „Петър Стъпов”. Здравка Радева – водещ на изявата, създаде непринудена атмосфера за разговор, като запозна присъстващите с яркото творческо присъствие на  Багряна в българската литература.  Представители от различни възрасти прочетоха любими стихотворения от поетесата и споделиха с какво нейното творчество ги вълнува – Мила от VІ г клас, Мария, Лилиа и Поля от ХІ в клас. Ирина Ризова – преподавател по литература и автор на няколко стихосбирки, Цанка от ХІІ в клас и Галена от Х г клас поднесоха на развълнуваната публика чудна плетеница от собствени творби и стихотворения на Багряна. Младите поети от клуб „Силата на словото”, ХІ б клас, с ръководител Йорданка Филева - Петър, Лидия, Мустафа и Стефани - развълнуваха публиката с искрените си стихове, провокирани от творчеството на Багряна. Музикалното изпълнение на пиано на Екатерина Дамянова внесе повече романтика в емоционалните преживявания на присъстващите. 
На литературната вечер присъстваха Димитър Петров – старши експерт по български език и литература при РИО Търговище, Росица Куцарова – директор на библиотеката, учители, ученици от ІІ СОУ, родители, представители на културни институти в града, интелектуалци от различни поколения.
Витална, неземна и истинска, поезията на Багряна превърна първия пролетен ден в неповторимо преживяване за всички.

Йорданка Филева – главен учител по литература

Категории: Дейности и инициативи | Views: 919 | Добавено от: MRebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar