Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2014 » Април » 27 » Моменти от историята на Търговищкия панаир
12:52
Моменти от историята на Търговищкия панаир

Група ученици от VІ б клас на ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище, под ръководството на своята преподавателка по география Десислава Христова, потърсиха информация за развитието на Търговищкия панаир през вековете. Те събраха сведения от различни източници в Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека, Държавния архив, интернет страницата на Община Търговище. Прочетоха много материали, като най-интересните споделиха със своите съученици. Предлагаме ви някои от тях:


Търговищкият панаир бил известен в цялата Османска империя. В Ески Джумая се стичали прочути търговци от далечни краища - Битоля, Сливен, Габрово, Търново, Пловдив и Шумен. Най-голямата слава на панаира била търговията с добитък, особено с коне. Всяка година панаирът бил откриван на 14 май и продължавал 8 дни. До 1865 г. панаирът се провеждал в центъра на града и градската градина. След това мястото се оказало твърде тясно и той бил измесен извън града.

Росица Живкова Спасова

В нашия град Търговище панаирът е традиция. Той се провежда всяка година през месец май. Някога тук са идвали търговци от цялата Османска империя, от Германия, Австрия и Англия. На панаира в Ески Джумая хората продавали добитък, селскостопански произведения, имало и сарачи, грънчари и абаджии. Възникването му се свързва със средата на XVIII век. В първите дни на месец май край града се организирали “кушии” с коне, редували се пехливански борби и увеселения, които продължавали цяла седмица. Освен жителите на града, присъствали и много любопитни зрители от околните села. Стичането на толкова хора на едно място давало добра възможност на кафеджии и продавачи на дребно от града да увеличат печалбите си. Всяка пролет кушията събирала многобройна публика, препускали най-бързите коне, представители на най-добрите породи. Покрай конете посетителите на кушията започнали търговия и с едър и дребен рогат добитък. Постепенно се включили производители и търговци на селскостопански произведения, започнали да изнасят за продан стоката си и занаятчии от града. 

Арзу Шенол Шевкъ

Ескиджумайският панаир прекъснал поради Руско-турската освободителна война 1877 – 78 г., когато били опожарени българската махала по десния бряг на р. Врана, градската чаршия и панаирното градче. Тогава загинали около 500 мирни жители, изгорели десетки къщи и много дюкяни и складове със стоки - над 400. В началото на 1880 г. финансовият министър на Княжество България Григор Начович внася предложение за възстановяване на панаира. Княжеският указ, с дата 10 януари 1880 г., постановява да се провежда ежегодно “търг” в Ески Джумая. Определена е дата за откриването му - 1 май и продължителност - 8 дни. Русен-ският губернатор е задължен да увеличава полицейската и военна власт в града през това време, а за изпълнението на указа отговаря лично министърът на финансите.   

Селяй Феимова  Назимова

  

  

Йорданка Филева – главен учител
 по български език и литература

Категории: От Ески Джумая към Търговище | Views: 1208 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar