Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2014 » Май » 15 » Назад във времето
10:23
Назад във времето

Етнографска изложба, представяща домашна уредба и градско облекло от края на ХІХ в. и първите десетилетия на ХХ в., бе открита във ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище. Тя ни връща назад във времето, когато прочутият панаир в Ески Джумая е привличал вниманието на много търговци, предлагащи стоки от Виена, Чехия, Унгария, Франция, Русия, дори Персия и Китай.„Тази изложба показва, че нашият град е бил кръстопът, където се пресичат източно и западно влияние в домашното обзавеждане, бита, нравите, материалната и духовната култура. Тя ни пренася в миналото, когато на чаша кафе и бяло сладко градските кокони са обсъждали новите модни тенденции, идващи от Западна Европа.“ – каза Тоня Любенова, доктор на историческите науки, уредник в Регионалния исторически музей Търговище.

Краеведческата дейност бе ръководена от Люба Колева, Дияна Стоянова и Даниела Лазарова – преподаватели в начален етап, и осъществена съвместно от ученици, родители и учители. Изложбата е посветена на 80 години от преименуването на град Ески Джумая в Търговище през 1934 г.


  

  

Йорданка Филева – главен учител
 по български език и литература

Категории: От Ески Джумая към Търговище | Views: 1006 | Добавено от: Rebi | Rating: 0.0/0
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar