Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2015 » Юни » 11 » „ПАМЕТНИК ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА УЧЕНИКА“
12:18
„ПАМЕТНИК ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА УЧЕНИКА“

Във връзка с инициативата „Осинови паметник“ VII б клас посети и описа Етнографския музей. Учениците добиха представа за архитектурата и уредбата на къщата на Хаджи Ангел. Някои от тях изпълниха социалната роля „Екскурзовод“. В своя разказ употребиха новоусвоената лексика: „софи“, „язлък“, „джамал“, „еркер“, „корниз“. А в съчиненията си написаха:

„Потънала в свежа зеленина, къщата се издига величествено и гордо ...“

„Надвесените еркери и стряхата – корниз и придават типичен възрожденски вид. Внушителната дървена порта се отваря. Стъпките на работната стопанка, като че ли отекват по големия равен плочник. Дървените стъпала отвеждат в просторния салон.“

„Изящна е печката – джамал, която отоплява двете стаи. Но от всичко най – впечатляващи са таваните. Майсторите резбари, като че ли са събрали на едно място всички цветя, които растат по нашите поля.“

Така осиновеният паметник пренесе седмокласниците в атмосферата на народния бит, а те му дариха своите добри думи. Но само добри думи не стигат, нужни са и добри дела. Малките художници призовават всички съграждани да помислят с какво биха могли да помогнат за съхраняването на сградата, обновяването на колекцията и оформянето на пространството около къщата, съхранила облика на българина през вековете.

 

 

Класен ръководител на VII б клас - Антоанета Владева

Категории: Дейности и инициативи | Views: 992 | Добавено от: Rebi | Rating: 0.0/0
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar