Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2015 » Юни » 16 » Поезията на Яворов вдъхновява и днес
12:49
Поезията на Яворов вдъхновява и днес

Второ място в Националния конкурс за есе  „Изгнаници клети...“ 2015 г. спечели Моника Метева от ХІ а клас на Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище. Организатори на надпреварата са Къща музей „Пейо К. Яворов” – гр. Чирпан,  Координационен съвет на арменските организации в София, Фондация “Яворов” и Фондация “Българска гордост”. Темата на конкурса е цитат от стихотворението „Арменци“ на големия български лирик. На 06.06.2015 г. в град Чирпан се състоя церемония за награждаване на победителите, които получиха грамоти и предметни награди.

 

 

 

Откъс от есето на Моника:

„Арменци“ - една величествена човешка драма, която жестоко изобличава насилието и възпява силата на човека. Повече от 100 години ни делят от създаването на това стихотворение, а още има „изгнаници клети“. Още от древни времена е съществувала дискриминацията спрямо хора от различни националности, които са били принудени от различни фактори – войни в тяхната родна страна, безработица, страх семействата им да не останат на улицата и т.н., да се преместят в друга държава. Някои нелегално, някои не, но това не е техен избор, те не са го искали. Тъжното е, че ние вместо да се опитаме да ги разберем, ги съдим.

 

Йорданка Филева – главен учител

Категории: Конкурси | Views: 830 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar