Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2012 » Май » 14 » ПРЕДСТАВИТЕЛНА ИЗЯВА
15:44
ПРЕДСТАВИТЕЛНА ИЗЯВА
В началото на месец февруари по проект „УСПЕХ” с ръководител Виолета Драганова се сформира клуб „Архимед”.
През изминалите два месеца учениците от клуб „Архимед” – сформиран от VI класове научихме:
Кога, къде и как е възникнала математиката.
Решавахме много забавни, логически и задачи от математически състезания и олимпиади.
Създавахме макети на различни геометрични фигури.
Научихме за големия принос на древногръцките математици - за събиране, описване и обогатяване на математическите знания. С интерес опознавахме живота им и проучвахме кои математици са допринесли за развитието на математиката. Като Архимед, Евклид, Питагор, Талес и др. Запознахме се с решетото на Ератостен – за лесно откриване на простите числа. Редицата на Фибоначи и др. Успяхме да усетим математиката в особенния ú романтично приповдигнат дух, нейната своеобразна душа, сливаща се с вълнуващите образи на онези, които са я творили и живели с нея.
На 4 май 2012 г. се проведе представителна изява в Актовата зала на училището – математическо състезание – „Математиката – полезна и интересна”. Гости и участници бяха ú учениците от клуб „Полезна и забавна математика” и клуб „Математици” от V клас. Състезанието се проведе в два кръга.
I кръг: Всеки участник реши индивидуално тест от 10 задачи. Всяка вярно решена задача му донесе по 2 точки. Максимален брой – 20 точки.
Точките се сумираха за отбора от всеки ученик. (За отбора максимален брой 60т) II кръг: Отборите се състояха от 3 ученици, които са сформирани предварително. 
3 отбора – 6 клас и 3 обора от 5 клас.
Всеки отбор решаваше по 2 задачи:
1.зад – изчислителна – 15т (10т за решение и до 5т за представяне)
2.зад – логическа – 25 точки (20т за решение и до 5 т за представяне)
Всеки отбор избира представител/и от отбора за представяне на решенията.
Журито бе сформирано от ученици от 8В клас (профил математика) с консултант Светлана Косева – техен преподавател по математика.
След като отборите представиха решенията на задачите си и докато журито оценини отборите зададохме забавни задачи и към публиката.
За положения труд участниците и журито бяха възнаградени с скромни награди и сладко изкушение по парче торта.
Тръгнаха си удовлетворени от прекрасните и приятни минути от забавната математика. Участниците и публиката усетиха, че математиката може да бъде забавна и величествена.
 
Ръководител: Виолета Драганова
 
 
Категории: "УСПЕХ" | Views: 1342 | Добавено от: MRebi | Rating: 0.0/0
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar