Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2017 » Юни » 16 » Признателност пред паметта на Никола Симов - Куруто
13:07
Признателност пред паметта на Никола Симов - Куруто

Учениците от клуб „Млад възрожденец“ Х г клас при Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище поднесоха цветя в знак на признателност пред паметта на Никола Симов – Куруто. На 15.06.2017 г. те посетиха родната къща на героя и изслушаха емоционалния разказ на д.и.н. Тоня Любенова от Регионалния исторически музей в нашия град за живота и делото на Знаменосеца на Ботевата чета, загинал за свободата на България. Всеки ученик получи албум със снимки и други материали за героя. Младите родолюбци разгледаха експозицията в къщата – стаята с предмети от бита на българите през Възраждането, макета на кораба „Радецки“, копие на знамето, което Никола Симов гордо развял, стъпвайки пръв на козлодуйския бряг.

„Куру, прекръсти се и го целуни! С него да паднеш, и умрял вече, душманинът да не може да го изтръгне от ръцете ти!“ – тези думи с вълнение казал войводата Христо Ботев и подал на Никола Симов – Куруто знамето на четата. И нашият съгражданин изпълнил своя дълг към род и родина! Поклон!

Йорданка Филева – главен учител

Категории: Клуб "Млади възрожденци" | Views: 1500 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar