Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2016 » Януари » 29 » С чувство на национална гордост и признателност към предците - час по родолюбие във ІІ СОУ Търговище
10:17
С чувство на национална гордост и признателност към предците - час по родолюбие във ІІ СОУ Търговище

138 години от Освобождението на Търговище отбелязаха учениците и учителите от Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище. На 28.01.2016 г. те проведоха час по родолюбие в музея „Хаджи-Ангелова къща“ - паметно място, свързано с 29 януари 1878 г., когато под командването на генерал Ернрот и полковник Карганов  град  Ески Джумая е освободен от петвековните поробители. Ученици от VІ в клас, участници в Танцов ансамбъл „Мисионис“, в скаутския клуб, в Патриотичен клуб „Възраждане“, специалисти от Регионалния исторически музей – всички бяха обединени от чувство на признателност към саможертвата и героизма на нашите предци, на патриотизъм и национална гордост.

Емоционалният разказ на Валентин Княжевич – старши учител в начален етап, историческите светини в музея, облечените в национални носии ученици под ръководството на Иванка Василева – старши учител по хореография и ръководител на танцовия ансамбъл, превърнаха часа по родолюбие в едно неповторимо преживяване.

Изявата е свързана и с националната инициатива „Осинови паметник“, за реализирането на която ІІ СОУ „осинови“ Хаджи-Ангеловата къща, където е експонирана Етнографската сбирка на Регионалния исторически музей Търговище.

„Осинови паметник” е инициатива, съпътстваща Националното честване на Шипченската епопея през месец август (от 21.08 до 26.08.2014 г.). Тя е насочена към познаване и опазване на историческите старини не само като паметници на материалната култура, но и като предаване на знание от поколение на поколение, което е свързано с националното ни достойнство, духовност и традиционни български ценности. Провежда се под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

 

Йорданка Филева – главен учител

 

Категории: Дейности и инициативи | Views: 899 | Добавено от: Rebi | Rating: 0.0/0
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar