Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2014 » Май » 7 » С любов към родния град
12:30
С любов към родния град

Учениците от ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище проявяват позитивно отношение към българското културно-историческо наследство и интерес към миналото на родния град.  В рамките на интердисциплинарния проект „80 години по пътя на времето – от Ески Джумая към Търговище“, на 28.04.2014 г., младите хора от Х а и Х в клас се срещнаха с Ценимир Смилков – историк, изследовател, наш съгражданин. От неговото изложение на тема „Бит и поминък в град Ески Джумая през Възраждането“ те научиха за обществения живот, за културните и духовни контакти на населението, за родолюбивите и напредничави търговищенци, за тяхната щедрост и дарителство, за най-представителните паметници на българската архитектура. „Нашият град е бил занаятчийски център с над 40 занаята: грънчарство, абаджийство, мутафчийство, терзийство, гайтанджийство, обущарство, кожарство, медникарство и др. Поминъкът включва и земеделие, лозарство, скотовъдство. Изключителна е ползата на панаира за културното, просветно и обществено развитие на Ески Джумая.

Изучаването историята на родния край развива патриотичните чувства на учениците и спомага за задоволяване на техните духовни интереси и потребности. “ – каза г-н Смилков. 


   

  

Йорданка Филева – главен учител
по български език и литература

Категории: От Ески Джумая към Търговище | Views: 1215 | Добавено от: Rebi | Rating: 0.0/0
Общо бр. коментари: 1
avatar
1 smilkovk1 • 18:54, 06.04.2022
браво
omForm">
avatar