Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2016 » Юни » 6 » Скаутите от ІІ СОУ Търговище участваха в Националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета“
09:39
Скаутите от ІІ СОУ Търговище участваха в Националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета“

Скаутската чета „Герил войвода“ при Второ СОУ „Проф. Никола Маринов”, град Търговище, участва в традиционния Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета – от Козлодуй до Околчица“. В него взеха участие 13 четници: Димитър, Станислав, Христо, Виктория, Анна, Ема, Ивана, Николай, Мариян, Ивайло, Васил, Росен и Шакир,  водени от войводата Валентин Княжевич и подвойводата Ивайло Божилов.

На 27 май 2016 г. младите родолюбци пристигнаха в град Козлодуй и на следващия ден тръгнаха от козлодуйския бряг по бойния път на Ботевата чета. За пет прехода те изминаха разстоянието от 120 километра - от Козлодуй до Околчица. По пътя посетиха места, свързани с живота на четата. Поднесоха венец на лобното място на нашия съгражданин Никола Симов-Куруто, Знаменосеца на Ботевата чета. Навсякъде походната колона бе посрещана с въодушевление от местните хора - с хляб и сол, а вечерите бяха изпълнени с прояви на признателност - тържества и зари. Скаутите от Търговище бяха сред най-активните както на хорото, така и в спортните игри.

На лобното място на Ботев, местността „Камарата“, участниците в похода преживяха незабравими моменти. Те изслушаха прочувственото слово на учителя Филип Филипов, който всяка година се превъплъщава в ролята на великия българин. Сълзи на признателност и на гордост изпълниха очите на присъстващите. Развълнувани, скаутите продължиха към Околчица, където издигнаха последния си палатков лагер.

Походът завърши на 2 юни 2016 г. на връх Околчица. Младите търговищки родолюбци получиха приз за „Опазване на околната среда по трасето“, а ръководителите им бяха наградени за юбилейни участия в похода - десето и двадесето участие. Изпълнени с родолюбиви чувства, скаутите се прибраха в родния град, с готовност и догодина да съпреживеят подвига на героите.

Йорданка Филева – главен учител

Категории: Дейности и инициативи | Views: 763 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/2
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar