Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2016 » Февруари » 29 » Традиционната българска сватба - в часа по литература при V б клас на ІІ СОУ Търговище
11:45
Традиционната българска сватба - в часа по литература при V б клас на ІІ СОУ Търговище

Знания и почитане на основните патриархални ценности, съчетани по оригинален и вълнуващ начин,  показаха учениците от V б клас на Второ СОУ „Проф. Никола Маринов” Търговище в рамките на урока по литература на тема „Сватбата – празник на радостта и раздялата с детството”. Използвайки умело всичко, което са научили в клас и извън училище – от разкази на родители, баби и дядовци, от книги, медии и др., петокласниците доказаха, че познават много добре обичаите и традициите, свързани с двата основни етапа на брака – годеж и сватба. Под ръководството на Галина Димитрова, младши учител по български език и литература, децата се потопиха в атмосферата на сватбените обичаи, за да се убедят, че корените на всеки народ са в неговата памет. Учениците си припомниха най-разпространените сюжети в българската иконопис чрез Колелото на живота на Захари Зограф, разгледаха снимки на восъчните фигури на българския цар Иван Асен ІІ и неговата последна съпруга Ирина Комнина от Музея на восъчните фигури във Велико Търново. Интересни проекти представиха Октай – за българските сватбени традиции в миналото, и Стефан – за промените в ритуалите, когато днес младоженците встъпват в брак. Петокласниците сравняваха трите варианта на текста на песента „Ела се вие, превива”, поместени в учебника, свързаха я с ритуала на прощаването на момата с близките й, слушаха мелодията на песента.

Учениците се убедиха, че българската обредна система е много богата, но сватбените обичаи по света са също не по-малко интересни. Еви и Селин представиха презентация, в която събраха най-атрактивните сватбени традиции по света. Най-голямата изненада в края на урока бе поднесена от Октай, който заедно с майка си бе подготвил за своите съученици традиционна сватбена пита. Това провокира децата да пресъздадат обичая по разчупването на обредния хляб над главите на младоженците, с което се гадае кой от двамата ще командва у дома.

Чрез интегрирането на умения по литература, музика, история, информационни технологии, изобразително изкуство момичетата и момчетата от V б клас научиха не просто за българската сватба, а за българската душевност, за обичаите и за всичко онова, което трябва да съхраняваме и предаваме от поколение на поколение.

Йорданка Филева – главен учител

Категории: Дейности и инициативи | Views: 895 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar