Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2016 » Април » 20 » „В памет на героите от Април 1876“ – изява във ІІ СОУ Търговище
13:36
„В памет на героите от Април 1876“ – изява във ІІ СОУ Търговище

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва Априлското въстание. През 2016 год. се навършват 140 години от онази бунтовна пролет на 1876 година, когато българският народ въстава срещу Османската империя за свободата си.

Ученици от VII б, X г, XI в клас на Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище отбелязаха значимата годишнина. В зала „България“ на училището те представиха интересни моменти от живота и делото на героите - Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Георги Тиханек, Райна Попгеоргиева, баба Тонка Обретенова, поп Груйо Бански. Учениците разказаха и за къравата пролет на 1876 година в Батак и църквта "Света Неделя". Рецитираха откъс от стихотворението на Иван Вазов "От Батак съм, чичо". Припомниха за това, как въстанието е организирано в Перущица и за саможертвата на Спас Гинев и Кочо Честименски. Съчетаха историческите факти с откъси от одата „Кочо“ на Вазов. Литературните творби и историческите текстове учениците подкрепиха с картините „От Батак съм чичо“ на художника Ангел Гарабитов и „Хвърковата чета на Бенковски“ на художника Димитър Гюдженов.

С тази изява учениците, под ръководството на Катя Цветкова и Мария Вълчева – старши учители по история и цивилизация, сториха своя поклон пред паметта на всички, дали живота си за свободата на България.

Йорданка Филева – главен учител

Категории: Дейности и инициативи | Views: 774 | Добавено от: Rebi | Rating: 4.0/3
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar