Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2016 » Октомври » 19 » За глобалната бедност и нейното преодоляване разговаряха шестокласници от Второ СУ „Проф. Никола Маринов” Търговище
08:34
За глобалната бедност и нейното преодоляване разговаряха шестокласници от Второ СУ „Проф. Никола Маринов” Търговище

„Глобалната бедност изисква глобални решения“ - това бе темата на урока, чрез който учениците от VІ б клас, с класен ръководител Галина Димитрова, се включиха в глобалната инициатива „Най-големият урок в света” на UNICEF. Целта бе децата да се запознаят с новите цели за изкореняване на крайната бедност, да научат повече за това, как се заражда тя и сами да предложат решения за преодоляването й.

За да разберат по-добре понятието „бедност“ и какво я поражда, учениците разгледаха снимки на хора от бедни квартали и на такива, които просят по улиците. Те дискутираха защо тези хора са без дрехи и обувки, какво означава да си беден, защо събират отпадъци от сметището и редно ли е да се борим с бедността. Учениците разсъждаваха и върху въпроса ако имаш пари, но нямаш възможност да отидеш на училище или да пиеш чиста вода, това означава ли, че си беден.

В рамките на часа шестокласниците направиха сами разчет на дневните си разходи за деня - транспорт, храна и др. Някои бяха искрено изненадани, когато разбраха, че по данни на UNICEF 1 от всеки 5 души в света живее с по-малко средства на ден в сравнение с отчетените от учениците дневни разходи.

Работата по темата продължи с въпросник, който съдържа 9 верни твърдения за бедността в световен мащаб. Шестокласниците сами трябваше да решат дали те са достоверни или грешни. Любопитно бе да разберат, че в България и в Чешката република, които се смятат за добре развити държави, също има хора, засегнати от бедността. По този повод те разгледаха няколко снимки на улици и къщи в Търговище.

В края на часа учениците с голям интерес изгледаха няколко клипа, посветени на Глобалните цели за устойчиво развитие и сами предложиха различни решения за изкореняване на бедността.

 

 

Йорданка Филева – главен учител

 

Категории: Дейности и инициативи | Views: 757 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar