Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2010 » Юни » 21 » 160 години от рождението на Вазов
22:30
160 години от рождението на Вазов
 
 

                                                         Аз пях за България, защото я обичах;
                                                         аз насаждах в младите души вяра и
                                                         обич към своето, защото бях син на България.
                                                                                                        Ив. Вазов
 
     И днес ние живеем с гордото му самочувствие и със стиховете, които всеки от нас е научил в детството си. Ето защо честването на 160-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература във ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов” гр. Търговище премина под мотото „Вазов – наш съвременник”.
     Докосвайки се до вълшебството на Вазовото творчество, учениците усетиха духа и силата на нашите предци и успяха да ги предадат в собствените си творби. Народът ни ще пребъде, докато звучи Вазовото „Аз съм българче”. Това негово стихотворение сложи и началото на тържеството. След това като клетва прозвучаха стиховете на Мустафа Бехчетов от VІІІ г кл., посветени на годишнината. Даниел Даринов от VІ б кл. изпълни изразително откъс от пътеписа „Розовата долина и Тунджа”. Свои мисли за нашето отечество сподели Цвета Иванова от VІІ б кл. в есето си „Моята България”.
     Вазовият завет за опазване на българския език бе представен на мултимедиен продукт.
     Балканът още пее песни за смелите защитници на чутовния връх. А той не би бил възможен, ако я нямаше малката Шипка /Айзаларския бой/ - в това убеди присъстващите Титко Титков от VІІІ г клас с есето си, посветено на родното му село Светлен.
     Владимир Радославов от VІ б кл. припомни как Вазов е създал „Под игото”, разкайзвайки спомен на автора. А героите на романа оживяха в драматизацията по главата „Радини вълнения”.
     На финала прозвуча незабравимата за всички песен „Де е България”, изпълнена от вокална група от VІ а кл.
    Честването на годишнината от рождението на Вазов подготвиха и реализираха преподавателите по литература Владева, Маркова, Ризова, Радева. Към техните усилия се присъединиха учителите по информационни технологии Ангелова и по музика Арабаджиева.
     Иван Вазов заслужава нашата почит, защото той е България.
 
  Антоанета Владева – преподавател по български език и литература
Категории: Дейности и инициативи | Views: 991 | Добавено от: Petrova | Rating: 0.0/0
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar