Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2014 » Октомври » 20 » На кафе с книга
09:33
На кафе с книга

Преподаватели, родители, експерти в образованието, издатели, психолози, социолози, журналисти … се питат „Какво харесва, чете и разбира съвременният български гимназист?“ В търсене на отговора те не чуват неговия глас.

Когато младите хора не отиват при книгите, книгите могат да отидат при младите хора – за да се срещнат. Защо не в кафето?! - там, където учениците се събират, говорят си, смеят се...  Този път - на 17.10.2014 г. - зрелостниците от ХІІ в клас на ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище не обсъждаха предстоящия бал, дискотеката или смартфоните си. На чаша кафе те говориха за друго - за четенето и нечетенето, за избора на книги, за мотивацията на съвременните деца да четат, за аромата на традиционната книга и предизвикателствата на електронната, за високите цени на книгите спрямо доходите на съвременния българин, за влиянието на родителите при формиране читателските интереси на децата. Свои мисли споделиха Екатерина, Цвета, Николета, Джанан, Виктория, Радослава. Те носеха книги, които си размениха и които предизвикаха интереса и на останалите.

Тази инициатива е свързана с „Чети с мен“ - кампанията за насърчаване на четенето под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. Тя е един опит да чуем гласа на младите хора, за да ги насърчим да четат, да разбират прочетеното и да споделят.

 

Йорданка Филева – главен учител
по български език и литература

Категории: Иновативни практики | Views: 855 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/2
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar