Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2010 » Януари » 5 » 162 години от рождението на Ботев
15:33
162 години от рождението на Ботев
 
     На 6.І.1848 г. се е родил българският Спасител, на 2.VІ.1876 г. загива юнакът. Един от онези непокорни, горди българи, които ни учат как се обича България и как се мре за нея!
     Христо Ботев - Геният, слял слово и дело, живот и вечност! За него всичко е „после отечеството”- майка, либе, братя, баща. А най-много той иска да види своето отечество свободно.
     Според Ботев само робите броят времето, а свободните хора участват в неговото случване. Гневът му към тези, които подкрепят вековната максима ,,Търпи и ще си спасиш душата!’’, е силен и могъщ. И както Паисий Хилендарски в своята ,,История славянобългарска’’ ни призовава да не се срамуваме от българското в нас, така и Ботев буди заспалата съвест на българина – някога и днес.
 
Теодор Иванов ХІІ б кл.
Категории: Дейности и инициативи | Views: 967 | Добавено от: Draganova | Rating: 0.0/0
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar