Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2014 » Февруари » 28 » Час по патриотизъм „Героизмът оживява“ във ІІ СОУ Търговище
11:07
Час по патриотизъм „Героизмът оживява“ във ІІ СОУ Търговище

Има много празници в календара ни, но малко са истинските, онези в сърцето, които ни правят силни и достойни хора. Един от тях е Трети март! На нашия национален празник се прекланяме пред подвига на героите, които показват на цял свят на какво е способен един малък, но обединен народ.
          На Освобождението бе посветен часът по патриотизъм „Героизмът оживява" във Второ СОУ „Проф. Никола Маринов" Търговище, в който участваха ученици от ХІІ б, Х а и VІІІ г клас, с преподаватели по литература Здравка Радева и Йорданка Филева. На 26.02.2014 г. в актовата зала на училището членовете на Патриотичен клуб „Възраждане" Търговище създадоха неповторима атмосфера на „българското". Стойне Калайджийски, Бисер Ангелов, Валентин Княжевич, Николай Ставрев, Йордан Минчев и др. увлякоха със своя патриотизъм много от учениците, които се превъплътиха в ролите на четници, въстаници и опълченци. Млади и възрастни разговаряха за силната любов към отечеството, за готовността за саможертва на нашите предци, за цената на свободата и ролята на историческата памет. Учениците и учителите видяха, докоснаха и „почувстваха" ценни исторически вещи – оръжия, които са използвани преди и по време на Освобождението - ятаган, сабя, пищов, кинжал, кремъклийка и др.; униформи на участници в националноосвободителните борби на българския народ. Научиха за събитията, свързани с освобождението на родния град Търговище /Ески Джумая/. По време на отстъплението на турските войски през януари 1878 г. населението на града и многобройните бежанци стават жертва на башибозушко клане, обири и насилия. Опожарени са българската махала по десния бряг на р. Врана, градската чаршия и панаирното градче. Загиват около 500 мирни жители, изгарят десетки къщи и над 400 дюкяна и складове със стоки.
Часът по патриотизъм е една от съвместните дейности между ІІ СОУ и Патриотичен клуб „Възраждане" Търговище, предвидена в проекта „80 години по пътя на времето – от Ески Джумая към Търговище". Госпожа Панайотова, директор на училището, каза: „Партньорството ни продължава, защото днес всички имаме нужда от смелостта, вярата и силата на нашите славни прадеди! Героичното минало ни дава самочувствие на народ, който не е случайно на тази земя! Народ, непоколебим в усилията си да създаде държава, достойна да бъде част от обединена Европа."



Йорданка Филева – главен учител
по български език и литература

Категории: От Ески Джумая към Търговище | Views: 1205 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/2
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar