Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2016 » Декември » 23 » „Човекът и модерните времена“ – тема, дискутирана от осмокласниците в часовете по литература
11:19
„Човекът и модерните времена“ – тема, дискутирана от осмокласниците в часовете по литература

До каква степен технологиите са превзели ежедневието на модерния човек и трябва ли той да се подчинява на „модните” тенденции в пластичната хирургия -това бяха само част от въпросите, които осмокласниците обсъдиха в часа по български език и литература под ръководството на своя учител Галина Димитрова. За да отговорят на тези и други проблеми, учениците, разделени на групи,  подготвиха театрални етюди, презентации и дискусии. Резултатите от близо двуседмичната си работа те представиха в обобщителен урок на тема „Човекът и модерните времена”.

Уроците започнаха с театрални етюди, подготвени от самите ученици, които имаха свободата сами да избират дали да представят откъс от произведението на Светослав Минков „Дамата с рентгеновите очи”, или да пречупят темата за псевдоценностите на съвременната цивилизация през собствения си светоглед и усещане. И единият, и другият избор се оказаха особено интересни за аудиторията. Външността на актьорите бе не по-малко атрактивна, тъй като те сами се погрижиха за визията и костюмите си.

Задачата на друга група ученици бе да изследват съвременния свят на човека и да откроят новите технологии чрез презентация. Смартфони с гъвкави дисплеи, очила за виртуална реалност, плаващи градове и интелигентен дом на бъдещето са само част от технологичните чудеса в модерния начин на живот на човечеството, представени от осмокласниците.

Друга група ученици, също чрез презентация, представиха своите наблюдения относно съвременната пластична хирургия. Чрез поглед назад в миналото те пренесоха своите съученици още в ерата на самото зараждане на пластичните интервенции от времето на Първата световна война. Работата на групата бе подстъп към задачата на следващата група – дискусия на тема „За или против пластичната хирургия”.

В края на часа учениците сами провериха знанията си за житейската и творческа биография на Светослав Минков и за неговото произведение чрез състезателна игра, подготвена от самите осмокласници, в интернет платформата Kahoot.

 

 

Йорданка Филева – главен учител

Категории: Стратегия - грамотност | Views: 1151 | Добавено от: Rebi | Rating: 0.0/0
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar