Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2013 » Април » 23 » Деветокласници от ІІ СОУ Търговище почитат делото на Солунските братя в нетрадиционен час по литература
11:34
Деветокласници от ІІ СОУ Търговище почитат делото на Солунските братя в нетрадиционен час по литература
Запознаването на учениците със света на старобългарската литература е едно предизвикателство пред учителя.  Деветокласниците трябва да бъдат предразположени да възприемат посланията на старобългарския книжовник, да вникнат в тайнството на книгата, съхранила мирогледа на средновековния българин. Един от начините за това е провеждането на учебните часове в нетрадиционна обстановка – в музейните зали.
„Кирило-Методиевата традиция” бе темата на уроците по литература, които преподавателите Йорданка Филева и Здравка Радева организираха извън класната стая с учениците от ІХ а и ІХ в клас на ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов” гр. Търговище. На 19.04.2013 г. в Регионален исторически музей Търговище, сред експонатите на изложбата „Икони и църковна утвар от Търговищкия край”, деветокласниците почувстваха атмосферата на средновековната българска книжнина. Техният интерес бе предизвикан от голямата икона на Свети Кирил и Свети Методий и от майсторски изработените обкови на старобългарски и възрожденски книги. Без тълковни речници и енциклопедии учениците научиха нови думи, свързани със средновековната религиозна обредност – утвар, потир, хоругва, дарохранителница, триптих и др. Дълго разглеждаха иконите, свързани с предстоящия християнски празник Възкресение Христово. 
В навечерието на 11 май - денят на Свети Кирил и Свети Методий – деветокласниците се убедиха, че култът към Славянските първоучители е валиден както за Средновековието, така и днес.


Категории: Иновативни практики | Views: 822 | Добавено от: MRebi | Rating: 5.0/4
Общо бр. коментари: 0
avatar