Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2012 » Април » 23 » Доброволци обучават доброволци
09:23
Доброволци обучават доброволци
На 20.04.2012 г. доброволци от Младежкия червен кръст и от Доброволческия център към ІІ СОУ „Професор Никола Маринов” Търговище проведоха съвместно обучение по проект на БЧК „Заедно за по-добър живот” с ръководител Диана Ненова. Млади хора от VІІІ, ІХ и ХІ кл. разговаряха, обсъждаха, споделяха, предлагаха идеи – за необходимостта от толерантност в нашето общество, за преодоляването на предразсъдъците и стереотипите. Обучителите Петя и Иво, също ученици, използваха иновативни методи – ситуационни и ролеви игри, решаване на казуси, дискусии. Чрез тях учениците заедно, задружно, с общи усилия стигнаха до изводите: различията трябва да ни обединяват, а не да ни разделят; междукултурният диалог е условие за взаимно уважение; толерантността е важна характеристика на гражданина на обединена Европа. Те се убедиха, че принципите на Българския червен кръст гарантират оказване на помощ на всеки нуждаещ се - без разлика на пол, вероизповедание, етническа или расова принадлежност и т. н.
 
В Европейската референтна рамка за осемте ключови компетентности са посочени новите умения в информационното общество. Овладяването им подготвя учениците за живота им на възрастни и създава основата за тяхното бъдещо обучение и за професионален живот. Сред тях могат да бъдат откроени «езикова грамотност и комуникация на майчиния език и на чужд език» и «междуличностни и граждански компетенции».
Обучението на доброволците, като изява за формиране на житейски умения на учениците, се вписва отлично в стремежа на всички за изграждането на младите европейски граждани.
 
Йорданка Филева
Училищен пресцентър
ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов” Търговище
Категории: Иновативни практики | Views: 735 | Добавено от: MRebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar