Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2012 » Февруари » 7 » ІІІ награда от национален литературен конкурс „Памет и вяра”
13:26
ІІІ награда от национален литературен конкурс „Памет и вяра”

Откъс от есето:

 

Няколко пъти съм посещавал Батак и храма ,,Света Неделя” - и винаги изпитвам чувство на огромно вълнение. Църквата е историческа ценност. Тя е била последната крепост на българите през трагичните дни на Априлската епопея - славна и мрачна, величава и позорна, изпълнена с геройство и срам.

Вървя по пътеката на църковния двор и свеждам глава. Велик е героичният подвиг на две хиляди души, които в продължение на три денонощия защитават своята вяра и чест. Стоя пред костите на загиналите в църквата, чиито стени са пропити с кръв. От тази кръв са се родили герои с възвишени идеали, с родолюбив дух, готови да живеят за народа, да му покажат миналото и да го поведат към бъдещето. Представям си как в храма всички се държат храбро и никой не се е опозорил с предложение да капитулират. Това е най-възвишената и най-красива форма на героизма - когато се бориш вече не за физическата, а само за моралната победа, не за да спасиш загубеното сражение, а просто за да защитиш човешкото си и национално достойнство. Пред олтара на църквата, пред олтара на националната гордост Майка България принася в жертва своите чеда.

 

Категории: Конкурси | Views: 772 | Добавено от: MRebi | Rating: 5.0/4
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar