Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2014 » Февруари » 4 » „Изплюй камъчето с Деси К.“ – нов проект на Х а клас от ІІ СОУ Търговище
12:27
„Изплюй камъчето с Деси К.“ – нов проект на Х а клас от ІІ СОУ Търговище
Шоуто „Изплюй камъчето с Деси К." е новият проект на Х а клас, профил „Хуманитарен" на ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов" гр. Търговище. Идеята е чрез ситуационни игри в час по български език периодично ученици да представят професиите, които харесват и за които искат да научат повече. Екипът, дал идеята и реализирал шоуто, е в състав: Преслава, Сузана, Селен, Деница, Десислава, Борислава, Марио, Стефани.
В първия брой на шоуто, на 15.01.2014 г., гости бяха „адвокат" Мерал Хакъ и „автоинструктор" Момчил Георгиев. Водещата Деси К. предразположи представителите на тези две професии да отговорят на интересни въпроси - как са ги избрали, кои са трудностите при практикуването им, как съчетават семейните си задължения с професионалните и др. „Адвокат" Хакъ разказа, че дълго се е борила с емоциите си, когато е трябвало да защитава престъпник – убиец на майка си. „Автоинструктор" Георгиев сподели тревогата си от увеличаващия се брой пътно-транспортни произшествия и призова младите хора да шофират разумно. Въпросът от публиката „Случвало ли се е да се влюбите в свой клиент?" принуди Мерал и Момчил да „изплюят камъчето". 
„Какъвто и път да поемат в живота, каквато и професия да упражняват, важното е да го правят упорито и с вяра в собствените сили" – каза Емилия Иванова, класен ръководител на Х а клас.
Целта на проекта е създаване на прагматична ориентация на учебния процес чрез участието на учениците в организирани от тях публични изяви. Чрез този нов формат на учебен час десетокласниците ще развиват своите житейски умения: за общуване на роден език в различни ситуации, близки до реалните; за кариерно развитие и професионален избор; за изразяване на гражданска позиция; за активно слушане; за презентиране; за работа в екип и др. Нова е и ролята на учителя в учебния процес – на консултант и модератор.



Йорданка Филева – главен учител
по български език и литература

Категории: Иновативни практики | Views: 1379 | Добавено от: Rebi | Rating: 3.6/5
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar