Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2015 » Октомври » 28 » Клуб „Евронавигатор“ на евроразходка в Русе
09:04
Клуб „Евронавигатор“ на евроразходка в Русе

На 27.10.2015 г. учениците от клуб „Евронавигатор“ при Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище, заедно със своите ръководители главните учители Здравка Радева и Йорданка Филева, посетиха гр. Русе, наричан някога „малката Виена“. Те разгледаха красивия център, оформен като единен архитектурен ансамбъл, емблематичните за  града Паметник на свободата и т. нар. Доходно здание.

Музеят на градския бит предизвика голям интерес. В него е представен богат градски дом с характерни помещения – салон за гости, музикален салон за домашни концерти, стая на домакинята и спалня. Мебелите са внесени от Австрия и Германия, а украсата от множество предмети от порцелан, стъкло, сребро, седеф “разказва” не само за развитите търговски връзки на града с Европа, но и за финансовите възможности на богатите русенски фамилии. Стените и таваните на втория етаж са изписани, както е било модерно по това време, от австрийския живописец Шарл Шаусберг. Музеят на градския бит е известен и като „Къщата на Калиопа“. Градските легенди разказват, че хубавицата Калиопа била любовница на Мидхат паша, който построил и обзавел къщата за своята любима.

Младите „евронавигатори“ се почувстваха като истински европейци в Русе, най-европейския град в България.

Йорданка Филева – главен учител

Категории: Клуб "Евронавигатор" | Views: 1122 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar