Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2014 » Февруари » 26 » Левски – учителят на българската нация!
16:45
Левски – учителят на българската нация!

Левски - титанът на българската революционна мисъл и действие, който завещава своя дух и своя живот на свободата! Взискателен към другите, но най-много към себе си. Силен, но никога груб. Идеал за всички поколения!
На 20.02.2014 г. ученици от ХІІ б и Х а клас на ІІ СОУ "Проф. Никола Маринов" Търговище, с преподавател по история Катя Цветкова, участваха в общоградска среща разговор на тема "Левски и ние", посветена на 141 години от обесването на Апостола. Срещата бе организирана от Регионална библиотека "Петър Стъпов" и Обществения комитет "Васил Левски" Търговище. От проф. Иван Стоянов, от ВТУ "Кирил и Методий", учениците научиха нови, интересни факти, свързани с личността на Апостола – например, че е било немислимо Левски и Ботев да се видят в запустялата воденица край Букурещ, въпреки спомените на Киро Тулешков. Професорът говори още за революционния терор и обира в къщата на Денчо Халача в Ловеч и за последвалото убийство на слугата Стойчо Гергинов. 
На срещата бяха разисквани въпросите за предателството, за присъствието на българи в съдебния състав, издал смъртната присъда на Левски, за това, колко актуално звучат идеите на Апостола за равноправие, за сътрудничество, за посвещаване на определена кауза, за "демократска", "свята и чиста република". Разговорът завърши с това, че трябва да се поучим от уроците, които ни е оставил Левски, и че името му трябва да бъде наред с това на Мацини и Гарибалди. 
На срещата присъстваха много ученици от Търговище, учители, музейни работници и други наши съграждани. 
Левски, учителят на българската нация, винаги предизвиква възхищение с това, че у него са съчетани душевната мекота с революционната твърдост, мечтателят - с човека на делото, способността да води - със смирението на мъдрец. 
Идеал за всички поколения!



Йорданка Филева – главен учител
по български език и литература

Категории: На училище извън училище | Views: 796 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar