Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2016 » Април » 1 » Литература в музея – Х в клас на ІІ СОУ Търговище
07:33
Литература в музея – Х в клас на ІІ СОУ Търговище

„Просвещението е потребно на всекой народ“ – тези думи на родолюбеца Петко Р. Славейков са написани на стената във възрожденската класна стая в Регионалния исторически музей в Търговище, където на 31.03.2016 г. учениците от Х в клас на Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“ проведоха своя час по литература. Автентичната обстановка и емоционалната беседа на Ралица Димова – музеен педагог – пренесоха десетокласниците във времето на Възраждането, когато стремежът към просвета и образование е водил българите в тяхното национално осъзнаване. Преходът от килийно към светско образование, методите на обучение, похвалите и наказанията, учебниците и помагалата, учителите и родителите - и за още интересни моменти от историята на просветата научиха учениците.

Някога родолюбиви люде, наши съграждани, събрали средства да построят Славейковото училище, в което Славейков да учи децата им на четмо и писмо. А днес? Някога учениците се гордеели, когато на гърдите им даскалът слагал табелка „мъдър“, „благонравен“, „прилежен“. А днес? Някога децата и родителите искали на годишния изпит да покажат колкото могат повече знания и добро възпитание? А днес? Отговорите на тези въпроси потърсиха учениците във възрожденската класна стая, а вероятно ще мислят върху тях и след като излязоха от нея. За да могат да разберат по-добре литературата на Възраждането и да се възродят…

Йорданка Филева – главен учител

Категории: Стратегия - грамотност | Views: 747 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar