Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2015 » Юни » 2 » „На училище извън училище” при д-р Ивелина Стефанова
08:59
„На училище извън училище” при д-р Ивелина Стефанова

Подрастващите често свързват бъдещето си с професията на лекаря.  Изучаваните теми по „Анатомия и физиология на човека” провокират още повече  техните желания. А какво ще стане, ако лекарят влезе в ролята на учител?

Учениците от ІХг клас на ІІ СОУ „Проф. Н. Маринов” гр. Търговище, профил „Природоматематически”, имат определен интерес към медицинските специалности. Осъществявайки инициативата на РИО Търговище „На училище извън училище“, те заедно със своя преподавател по биология и здравно образование Елина Богословова посетиха кабинета на д-р Ивелина Стефанова, специалист по очни болести в Медицински център „ВИП”. За провеждането на изнесения урок е благоприятстващ фактът, че д-р Стефанова е майка на Димана, ученичка от класа.

Темите, които бяха разгледани са: „Зрителна сетивна система” и „Хигиена и здравни познания за окото”. Д-р Стефанова запозна деветокласниците с анатомията на човешкото око - едно от най-висшите творения на еволюцията, както и с най-разпространените увреждания и заболявания. Учениците си припомниха правилата за запазване на доброто зрение. Основният проблем на съвременния човек е непрекъснатото стоене пред екран, сподели д-р Стефанова, било то на компютъра, телевизора или телефона. Окото не е приспособено за това натоварване и реагира чрез изсъхване, зачервяване, намаляване на зрението в млада възраст.

Учениците слушаха с подчертан интерес беседата, която постепенно премина в непринуден разговор. Д-р Стефанова показа на присъстващите и обясни функциите на най-новите апарати в своя кабинет. Технологичният прогрес навлиза трайно в медицината и разширява възможностите за ранна диагностика на заболяванията, което е от изключително важно значение за хората.

Учениците не само затвърдиха знанията си за окото, но и отблизо се запознаха с лекарската професия, която е много отговорна и изисква сериозна научна подготовка. Впечатлени от обаянието и професионализма на д-р Стефанова, учениците с благодарност й поднесоха цветя.

Убедени сме, че наученото в този нетрадиционен урок ще остане за дълго време в съзнанието на деветокласниците.

 

Елина Богословова –
главен учител по биология и  здравно образование

Категории: На училище извън училище | Views: 1762 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar