Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2012 » Октомври » 16 » НАЦИОНАЛНА УЧИТЕЛСКА ПРОГРАМА ЗА КВАЛИФИКАЦИЯ В ЦЕРН
14:02
НАЦИОНАЛНА УЧИТЕЛСКА ПРОГРАМА ЗА КВАЛИФИКАЦИЯ В ЦЕРН
В края на септември  2012г. се проведе Втора национална учителска програма за квалификация на учители по ядрена физика в ЦЕРН- Швейцария. 
Зоя Мирчева – старши учител по физика и астрономия бе избрана да посети този световноизвестен научен център. Квалификационната програма се проведе от 16.09-22.09. В нея участваха 35 учители и 5 експерти по физика и астрономия от цялата страна. Принципа на подбор е конкурс.  Зоя Мирчева е одобрена и е на едно от първите места в класацията. Ето какво ни разказа тя: „ЦЕРН (европейски съвет за ядрена физика) е организация, която търси отговор на различни фундаментални въпроси за образуването и развитието на Вселената, разширява технологиите, подготвя учени и обединява нациите чрез науката, както и развитие на медицинската физика-приложение на ускорени елементарни частици в силно магнитно поле за борба със злокачествени образования.
Големият адронен колайдер  LHC е дълъг 27 км., намира се на 100м. под Земята и се състои от четири детектора: ATLAS, LHCb, CMS, ALICE. Във всеки от тях се извършват определен вид взаимодействия между елементарни частици в силно магнитно поле около 4ТЕV-7ТЕV.


ALICE-изучава най-голямата кваркова плазма (сблъсък на тежки ядра).В  ATLAS се използват детектори с преходно лъчение. ATLAS и CMS са най- големите детектори. Нашата страна участва със CMS и има 55 учени, които работят в ЦЕРН, 82 участници в различни програми в европейския съвет за ядрена физика.
За щастие адронният  колайдер  LHC в момента на посещението не работеше и успяхме да го разгледаме.Случи се това ,за което мечтаех видях огромния дълъг тунел 27км., намиращ се под Земята на 100м, на границата между Швейцария и Франция. Изживяването е страхотно и неповторимо. За мен то ще е един прекрасен спомен, който ще нося завинаги.

Категории: Дейности и инициативи | Views: 1078 | Добавено от: MRebi | Rating: 5.0/2
Общо бр. коментари: 0
avatar