Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2010 » Февруари » 27 » Най-българското място в моя град
22:59
Най-българското място в моя град
      Трети март! От всички празници в нашия календар той е по-различен – един мартенски ден, в който честваме възкресението на България. Възкресение, предшествано от тъмнината на робството, възкресение, довело до мига на заветното Освобождение през 1878 г.

       И търговищенци помнят на кого дължат своето освобождение. На руските войници с почит и признателност нашите съграждани са изградили паметник в местността ,,Юкя". На една височина, далеко от шумотевицата на града, в красивата борова гора се издига Руският паметник. Мисля, че това е най-българското място в Търговище. Това е нашата Шипка! Там, по време на Руско-турската война /1877-78 г./, е имало военно-полева болница. Починалите от раните си руски войници са погребани именно в тази местност. С кръвта и с костите си те осветили това място! През 1927г. Историческият музей в града извършва сондажи и разкопки и разкрива 17 гроба. Част от намерените лични вещи на войниците днес се съхраняват в музея. По повод на 95-та годишнина от Освобождението на Търговище на мястото е открита паметна плоча. А днес там се издига паметникът на нашите освободители, който събира стари и млади на Трети март. Той представлява архитектурно-скулптурен ансамбъл. Двата барелефа изобразяват срещата на българските мъже с „братушките” и тяхното посрещане от населението с хляб и сол.

       Освобождението на нашия град съвпада с деня на Св. Антоний, затова свободата в съзнанието на дедите ни е свързана с празника ,,Антоний". В миналото, когато градът ни е носил името Ески Джумая, неговите граждани също са почитали паметта на жертвите. А те наистина са били много - 485 са избитите в града и околностите по време на Освободитителната война, като 125 са от самия град. Очевидци на събитията разказват, че почти нямало семейство, което да не е загубило роднина, съсед или приятел. Спомените за мъчно извоюваната свобода се преповтарят от старейшините на родовете всяка година. В тях кървавите кланета, насилията, грабежите и палежите се преплитат с възхищението от казаците, яхнали ,,големи катани".
       Трети март е тест за историческата памет не само на търговищенци, а и на всички българи. Ако не знаем какво се е случило на тази дата, ако не знаем какво разказва историята за участието на нашия град в освободителните битки, то тогава какъв народ сме... Народ без памет не е народ... Всеки народ трябва да познава историята си, да се учи от нея. И да я помни! 
       В навечерието на Трети март медиите отново ще разказват, ще припомнят за отминалите исторически събития и личности. Бих искала те да посветят повече материали на тази наистина значима дата, а не на политически боричкания и дребни случки с мимолетен характер. Защото Трети март не е просто национален празник. Това е спомен, който е необходим на живите, а не на мъртвите. Това е спомен за бъдещето на България!
 
ЕЛИЦА САВОВА ХІІ б кл.
Категории: Дейности и инициативи | Views: 931 | Добавено от: Draganova | Rating: 0.0/0
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar