Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2014 » Февруари » 24 » Непреходните ценности в легенди и предания
14:50
Непреходните ценности в легенди и предания

Да познаваме и обичаме фолклорното богатство на родния край, да се гордеем с непреходните ценности на предците ни, да изпитваме чувство на принадлежност към българската нация – това са част от целите, за постигането на които работят учениците и учителите от ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов" в партньорство с други институции по проекта „80 години по пътя на времето – от Ески Джумая към Търговище".  
На 21.02.2014 г. учениците от Х а клас на ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов" Търговище участваха в среща на поколенията, организирана от ОНЧ „Напредък", посветена на легендите и преданията от Търговищкия край. В кафе залата на Читалището те имаха възможността да се срещнат с Параскева Стоянова – етнограф и изследовател, и с Валентин Княжевич – краевед и фолклорист. От двамата родолюбиви свои съграждани учениците научиха какви типове легенди съществуват, как се издирват, защо трябва да се записват и популяризират. Легендите за Мисионис, за Белия кон, за Марината дупка, за камилския път пренесоха присъстващите във времена на нашествия, борби и саможертва в името на българското. Валентин Княжевич запозна присъстващите с някои предложения, които е трябвало да заменят името Ески Джумая през 1934 г. Едно от тях е било Маринград – свързано с красивата девойка Мара, живяла някога в града. Заплашена от потурчване, тя избягала в местността „Боаза", в една пещера, която оттогава се казва Марината пещера.   
Легендите и преданията са пренесли през вековете мъдростта на народа и са съхранили неговия несъкрушим дух. Те са част от традиционната българска култура, която трябва да се изучава и разпространява.



Йорданка Филева – главен учител
по български език и литература

Категории: От Ески Джумая към Търговище | Views: 833 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar