Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2012 » Октомври » 23 » ПОДГОТОВКАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ ЗА ПЪЛНОЦЕННО УЧАСТИЕ В ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ
15:53
ПОДГОТОВКАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ ЗА ПЪЛНОЦЕННО УЧАСТИЕ В ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ


На 19 и 20.10.2012 г. във ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов” се проведе квалификационен курс – тренинг „Разработване на добри практики за тестово оценяване по български език и литература с оглед на опита от Международните изследвания PIRLS ’2006 и PISA ‘2009 ". Доц. д-р Татяна Ангелова от Софийски университет "Св. Климент Охридски” представи основните моменти от  международните изследвания PISA и PIRLS. В професионалния разговор между доц. Ангелова и учителите бе поставен акцент и върху темата за приложението на дидактическите тестове при обучението – структура, характеристика, методика на създаване, спецификация на тестовете.

С мнения и предложения в квалификационния курс участваха 40 преподаватели по различни учебни дисциплини от ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов” и І ОУ „Хр. Ботев”  гр. Търговище, както и Даринка Георгиева – началник на отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност” към РИО Търговище, ръководител на ЕИОТ /екип за иновации Област Търговище/ по иновативната практика в управлението „Заедно, задружно, с общи усилия”.

PISA е международен проект, който събира и обработва информация по значими за образователната политика въпроси: Какви са постиженията на българските ученици в сравнение с учениците от други държави? Доколко реалните резултати отговарят на обществените очаквания към образователната политика в България? Доколко образованието в България подготвя българските ученици за пълноценно участие в обществения живот? Международното изследване на уменията за четене (PIRLS) на учениците от 4. клас е  най-авторитетното проучване в света, което отчита тенденциите в постиженията на учениците и изучава различията между националните образователни системи в участващите страни, за да подпомогне подобряването на преподаването и ученето по света.

 Квалификационният курс е организиран от ръководствата на ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов” и І ОУ „Хр. Ботев”  гр. Търговище – членове на ЕИОТ - във връзка с изпълнение на Стратегията за развитие на житейските умения у учениците от Област Търговище по иновативната практика в управлението „Заедно, задружно, с общи усилия”.  

        

Йорданка Филева

Училищен пресцентър ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов”

Гр. Търговище




Категории: Дейности и инициативи | Views: 704 | Добавено от: MRebi | Rating: 5.0/2
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar