Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2016 » Юни » 3 » Поклон пред подвига на героите – 140 г. от Априлската епопея и от героичната смърт на Никола Симов - Куруто
11:27
Поклон пред подвига на героите – 140 г. от Априлската епопея и от героичната смърт на Никола Симов - Куруто

На 2 юни 2016 г. – Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – ученици и учители от Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище сведоха глави за почит пред подвига на героите. Те се включиха в общоградското честване на 140 г. от Априлската епопея и от героичната смърт на Никола Симов – Куруто. В обновената къща музей на Знаменосеца на Ботевата чета прозвучаха есетата на Димо Русев и Десислава Георгиева от ІХ в клас, посветени на нашия смел съгражданин. Думите на признателност към саможертвата му развълнуваха присъстващите - кмета на Търговище д-р Дарин Димитров, неговите заместници, председателя на Общинския съвет Хатидже Алиева, секретаря на Общината Христалина Халачева, общински съветници, Дарина Димитрова – началник на РИО, ръководители на институции, ученици и много граждани. В родния дом на Знаменосеца всички разгледаха експонатите, сред които камата на героя и макета на кораба „Радецки“. Под звуците на Ботевия марш шествието се отправи към паметника на Никола Симов, където учениците от Първо Детско полицейско управление на ІІ СОУ Търговище поднесоха венец на признателност към подвига на героя. Когато в 12 ч. завиха сирените, всички застанаха в едноминутно мълчание. Поклон пред героите, които са в кръвта, в сълзите и в гордостта ни!

Йорданка Филева – главен учител

Категории: Дейности и инициативи | Views: 875 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar