Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2012 » Юни » 6 » Предизвикателството Испания
13:47
Предизвикателството Испания
 
Групата от 6 ученици и 2 учители от ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов" гр.Търговище посетихме Испания, където се проведе последната работна среща по проект „Европейски културни предизвикателства на ХХ век” по секторна програма „Коменски" в рамките на програма „Учене през целия живот” на Европейската комисия.
Домакините от Сервера – град с богато историческо минало в Испания, запознаха гостуващите участници от Италия, Холандия, Португалия и България с историята и културата на своята област Каталуния. Посетихме Ел Вендрел – роден град на виолончелиста Пау Казалс. В родната му къща се насладихме на част от концерта му пред Президента на САЩ Кенеди от 1967 г. В музея на Пау Казалс разгледахме интересната колекция от картини на негови съвременници и слушахме концерт на Бах в негово изпълнение.
Впечатляваща беше атмосферата и в друг испански град – Монт Бланк. Църквата „Санта Мария" от ХІV-ХVІІ век ни пренесе във времето на готиката.
Акцент в нашето пътуване беше посещението в Барселона - столицата на Каталуния, втори по големина град в Испания, събрал в съвършена хармония различни архитектурни стилове. Разгледахме католическите катедрали, замъка Montjuic, който е служил за наблюдение на града и от който се открива чудесна панорамна гледка. Вниманието ни беше привлечено от сградите, проектирани от световноизвестния испански архитект Антонио Гауди. Дизайнът им е уникален - вдъховен от формите в природата.
Работната срещата, която беше обобщение на работата по всички направления, беше изцяло в духа на европейско сътрудничество и приятелство. На специално тържество всички участници получиха своите сертификати за представянето си в дейностите по проекта.
В продължение на две години ученици и учители от училището, членове на клуб „Коменски”, работиха по темата в следните области: „Архитектура и вътрешен дизайн”, „Живопис и фотография”, „Музика и кино”, „Театър и литература”. Научиха много не само за представителите на тези направления в страните на училищата партньори в Холандия, Италия, Португалия, Испания, но и обогатиха знанията си за българската култура, която популяризираха в Европа.
 
Татяна Панайотова - член на екипа по проекта
Категории: Коменски | Views: 1162 | Добавено от: MRebi | Rating: 5.0/2
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar