Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2011 » Януари » 12 » Предизвикателството Холандия
14:48
Предизвикателството Холандия

Предизвикателството Холандия


            От началото на тази учебна година във Второ СОУ „Проф. Никола Маринов” гр. Търговище започнахме реализацията на проект "Европейски културни предизвикателства на ХХ век” по Секторна програма "Коменски”, на програмата „Учене през целия живот”, училищно многостранно партньорство. Наши партньори са: Испания, Холандия, Италия, Португалия.

           Първата среща на ученици и учители от петте страни бе в Холандия. В групата бяха включени ученици от ІХ до ХІ кл. - Титко, Анна, Деница, Аглая, Георги, преподавателят по изобразително изкуство Александър Христов и координаторът на дейностите по проекта Елена Стефанова. След завръщането си те споделиха своите впечатления пред останалите участници в проекта, показаха много снимки, разказаха за живота на своите връстници, за училището в гр. Горинкем, за посетените забележителности.

          Аглая: „В град Утрехт разгледахме музея на Ритвелд, видяхме  уникални къщи и мебели, оригиналния стол на Ритвелд, макет на който аз и моите съученици сглобихме преди работната среща в Холандия. Изработихме различни колиета от кожени верижки и камъни, които обработихме сами. Посетихме Леердам - едно място, впечатляващо с музея на стъклото, където пред очите ни се родиха неповторими стъклени изделия, плод на човешкия труд и въображение и където всяко нещо носеше своя блясък.”

          Титко: „В моето приемно семейство всички знаят английски, което много ни помагаше при общуването. Училището е много по-различно от нашето, часовете са по 50 мин., по два часа в един модул. Изучават се различни предмети, учениците имат малка животновъдна ферма, за която се грижат. Произведеното в нея и в градината използват в училищния стол.”

          Георги: „Учебните им предмети са много интересни. Аз участвах в час по съвременна политика. Учениците представяха пред останалите различни проекти. Те сами се грижат и за чистотата в училище. Във физкултурния салон играхме и волейбол с нашите приятели.”

          Александър Христов, преподавател по изобразително изкуство, сподели, че нашите възпитаници са се справили отлично с поставените задачи. Имаха щастието да се докоснат до произведенията на различни холандски творци и никога няма да забравят, че са се възхищавали на оригиналите на Ван Гог и Рембранд.

          Неусетно минават дните и всички се завръщат, изпълнени с положителни емоции, с незаличими спомени и много подаръци.  И с удовлетворението, че са екип, представящ достойно училището, Търговище и България.

                           

                                                                                                             

                                                               Йорданка Филева – член на екипа по проекта

Категории: Коменски | Views: 1743 | Добавено от: MRebi | Rating: 0.0/0
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar