Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2016 » Юни » 22 » Спортът, ваканцията и младите
08:52
Спортът, ваканцията и младите

/Интервю с Иван Николов - старши учител по физическо възпитание и спорт във Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище/

Краят на учебната година наближава. Ученици и учители ще се отдадем на заслужена почивка. Всеки ще прекара ваканцията както намери за добре - някои на плажа, други пред компютрите, а трети ще спортуват. Много от нас ще се наслаждават на спортните събития пред телевизорите. Лятото ще е изпълнено с емоции. Състезания, срещи, надпревари от световен мащаб - спортът ще бъде навсякъде около нас и през ваканцията.

Кой е Вашият любим спорт и с какво Ви спечели?

Любимият ми спорт е баскетбол. Спечели ме със своята атрактивност. От първи клас чак досега аз се занимавам с този спорт.

Как бихте мотивирали един подрастващ младеж да спортува?

Дали един подрастващ ще спортува – това зависи много от семейната среда, от нагласите на родителите към спорта. В училище от съвсем ранна възраст започваме да ангажираме децата със спортни мероприятия според техния избор на вида спорт. Но условията са такива, че много деца се записват в спортни секции и след месец остава съвсем малка бройка. Това означава, че въпросът не се коментира, не се обсъжда сериозно в семейството и няма поощрение от страна на родителите.

С какво могат часовете по ФВС да допринесат за развитието на спорта в България?

Часовете могат да бъдат полезни за развитието на спорта в България, но те не са за създаване на спортисти. Тук имаме за цел да запознаем учениците с елементите на различните дисциплини и да спортуват за здраве.

Какво трябва да се промени в малък град като Търговище, за да процъфти спортът?

Основното в нашия град са базите за спортуване. За да има такива, трябва да се инвестира сериозно. Пример за това са страни като Чехия и Унгария. Иначе не виждам как по друг начин ще процъфти спортът тук. Възможно е това да стане само ако спортът се направи ежедневна задължителна дисциплина. Други варианти няма.

В коя дисциплина според вас България ще има най-голям успех на предстоящите олимпийски игри?

Може би в художествената гимнастика, леката атлетика и евентуално в борбата.

Как българският футбол да се върне към славните си времена?

Когато българският футбол достигна своя връх, вътрешното първенство бе много силно. Грешка беше промяната в системата и допускането на толкова много чужденци в българския футбол.

Левски или ЦСКА?

Това са двата български отбора, без които българските първенства са обезличени. Те правят най-добрите мачове. Аз съм левскар откакто съм се родил.

Какво послание бихте отправили към учениците на ІІ СОУ?

Това е наистина хубав въпрос! Призовавам всеки да си избере по един вид спорт и да тренира, тъй като спортът не е само здраве и дълголетие, той ни учи на дисциплина и на човешки добродетели. Трябва да се спортува!

Калоян Димитров и Герасим Ганчев Х в клас

Категории: Дейности и инициативи | Views: 956 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/2
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar