Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2013 » Април » 18 » Тиймбилдинг обучение във ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов” Търговище - средство за управление ефективността на екипната работа
09:52
Тиймбилдинг обучение във ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов” Търговище - средство за управление ефективността на екипната работа
Задоволяване потребностите на обществото от съвременно, модерно образование чрез използването на добри педагогически практики в обучението и управлението – е главната цел, стояща пред ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов” Търговище. За нейното реализиране се търсят и прилагат различни средства. Едно от тях е тиймбилдинг - техника за управление, а обучението, посветено на тиймбилдинга, е средство, с което се управлява ефективността на екипната работа.
На 13 и 14 април 2013 г. в гр. Трявна се проведе тиймбилдинг на тема „Проектно-базирано обучение и иновативни практики в учебно-образователния процес”. Присъстваха 80 членове на педагогическата колегия на ІІ СОУ. Обучител бе Даринка Георгиева – началник на отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност” при РИО Търговище. В програмата на обучението бяха поставени следните акценти: същност и място на проектите в цялостния процес на обучение; етапи на самостоятелно изпълнение на проектите; характеристики и класификация на проектната дейност; ролята на учителя и на ученика при създаването на проект и използването му като средство за представяне и оценяване постиженията на учениците; очаквани позитивни промени в резултат на използването на проектния метод и др. Представители на методическите обединения презентираха продуктите, създадени от работата по проекти в учебната и извънкласната дейност. Критериите, по които се оценява участието на всеки ученик в проектната работа – това е критичната зона, към която педагозите трябва да насочат усилията си. 
Присъстващите на обучението се увериха в преимуществата на ИКТ технологии и чрез демонстрацията на новия образователен софтуер "Джъмпидо", който вече се използва в начален етап - чрез движение на части от тялото си децата решават различни задачи, като едновременно учат нови неща и се забавляват. 
Обучителят Даринка Георгиева подчерта: „Споделените добри педагогически практики доказват за пореден път, че ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов” Търговище е училище за иновации.”
Ползите от проведеното тиймбилдинг обучение са няколко:
- за самия екип /педагогическата колегия/ - той е в състояние да повиши ефективността, с която работи;
- за мениджъра на екипа /директора на училището/ - той е в състояние да управлява целенасочено процеса на подобряване на екипната ефективност;
- за компанията /училището/ - открива се благоприятна възможност за конкретни подобрения на организационната ефективност и конкурентноспособност;
- за всички други членове на училищната общност и заинтересовани страни – родители, РИО, Община Търговище, културни организации и др., които имат интерес от ефективността на екипа на ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов” Търговище.
И тъй като тиймбилдингът не е събитие, а процес, директорът на училището Галя Панайотова, заедно със своя ръководен екип, вече планира следващите фази на обучение на педагогическата колегия.


   

Йорданка Филева – главен учител
 по български език и литература

Категории: Иновативни практики | Views: 938 | Добавено от: MRebi | Rating: 5.0/4
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar