Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2013 » Март » 26 » УЧЕНИЦИ ОТ ВТОРО СОУ - НА РОЖДЕН ДЕН НА АЙНЩАЙН
11:00
УЧЕНИЦИ ОТ ВТОРО СОУ - НА РОЖДЕН ДЕН НА АЙНЩАЙН

14 март- рожден ден на Айнщайн, международен ден на числото Пи и най- вече празник на Математическата ХV гимназия в Загреб, беше първия ден от поредното    европейско пътуване на  младите математици от Второ СОУ „Проф. Никола Маринов”, участници в проект „Геометрията в ежедневието” по програма „Учене през целия живот” на Европейската комисия, секторна програма „Коменски”. Да споделят празника на хърватските домакини дойдоха и учители и ученици от всичките партньорски  училища - от  Германия, Франция, Испания, Полша, Румъния, Литва, Латвия.
И, разбира се, освен празник, имаше и работа.  Два дни участнииците от всички страни показваха това, което са подготвили  по темата „Геометрия в архитектурата”- презентации, филми, чертежи, макети. Безкрайно сме  щастливи че нашите ученици се представиха на много високо ниво и бяха сред най-добрите. 
След това всички видяха Техническия музей, където са много от изобретенията на Никола Тесла -изобретател, физик и електромашинен инженер, известен най-вече с постиженията си в областта на променливия ток и електроснабдяването, роден  в Смилян, Австро-Унгария  (днешна Хърватия); не пропуснаха и планетариума и всички забележителности, които могат да покажат красотите на Загреб.
Незабравимо ще остане и  посещението на остров Бриюни, където е била резиденцията на бившия югославски лидер Тито, а сега превърната  в национален парк. Прекрасна природа  с лаврови и маслинови дървета, пауни, зебри слонове и други екзотични животни, подарявани на Тито от посещавалите го световни лидери.В парка Бриюни  се намира  единственото маслиново дърво на 1600 години.
Впечатленията от  всичко видяно, общуването на английски и многото нови приятелства  превърнаха тези няколко дни в едно прекрасно преживяване за нашите деветокласници.
Екип „Коменски”

 

Категории: "Коменски" | Views: 1232 | Добавено от: MRebi | Rating: 0.0/0
Общо бр. коментари: 0
avatar