Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2013 » Април » 22 » Урок за „Изворът на Белоногата” в „класната стая” на Славейковото училище
16:51
Урок за „Изворът на Белоногата” в „класната стая” на Славейковото училище
Енциклопедична ренесансова личност - поет, писател, фолклорист, етнограф, издател, журналист, политик... – Петко Рачев Славейков! Но най-силно е неговото творческо присъствие в българската поезия.
„Изворът на Белоногата”от П. Р. Славейков  – „най-хубавата българска поема” , по думите на проф. Тончо Жечев - това бе темата на урока по литература с учениците от Х в клас, проведен на 15.04.2013 г. не в класната стая на ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов”, а в Славейковото училище - Регионален исторически музей Търговище. Тук гостува етнографската колекция на къща музей „Петко и Пенчо Славейкови” София. Разказът на уредника в музея Маргарита Петрова обогати представите на учениците за времето, в което е създадена поемата, за живота на народния будител, за неговите етнографски и литературни интереси. Десетокласниците с интерес разглеждаха експонатите, с вълнение пристъпваха в залите на музея, където е преподавал и живял със семейството си през 1863 г. Петко Р. Славейков.
Провеждането на урочни занимания по литература извън традиционната класна стая превръща музея в полезно и достъпно място, което дава възможност за по-добро усвояване на учебния материал, за разширяване кръгозора на учениците, за информираното им поведение в социална среда. 


Йорданка Филева – главен учител
по български език и литература

Категории: Иновативни практики | Views: 1592 | Добавено от: MRebi | Rating: 5.0/2
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar