Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2014 » Февруари » 21 » В атмосферата на ценни исторически документи
11:41
В атмосферата на ценни исторически документи
„Чети историята!" – пише в своята „История славянобългарска" Паисий Хилендарски, за да засили националното самочувствие на българите. Като истински негови последователи, учениците от ІХ в клас на ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов" Търговище се включиха в интердисциплинарния училищен проект „80 години по пътя на времето – от Ески Джумая към Търговище". Под ръководството на Катя Цветкова – преподавател по история и цивилизация, на 13.02.2014 г. те посетиха Държавния архив в родния си град. В атмосферата на ценни исторически документи се почувстваха като истински изследователи архивисти. Станислава Цанева, експерт в Държавен архив, представи интересни моменти и факти, свързани с миналото на Търговище. Учениците научиха какви предложения за преименуване на Ески Джумая е имало, как е протекло общественото обсъждане и изборът на „Търговище", при кой кмет градът е получил новото си име и др. 
Своите впечатления деветокласниците ще обобщят и визуализират в краен продукт от дейността си – ще издадат вестник, с който желаят да популяризират историята на родния край.
Пожелаваме им успех в тяхното родолюбиво начинание, за да се множат последователите на Паисий в наше време! 



Йорданка Филева – главен учител
по български език и литература

Категории: От Ески Джумая към Търговище | Views: 995 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar