Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2016 » Февруари » 19 » В памет на Дякона – 143 г. от обесването на великия българин отбелязаха във ІІ СОУ Търговище
09:06
В памет на Дякона – 143 г. от обесването на великия българин отбелязаха във ІІ СОУ Търговище

На 17.02.2016 г. във Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище ученици и учители от гимназиалния етап се преклониха пред паметта на Левски, отбелязвайки 143 години от обесването на великия българин. Инициатори бяха възпитаниците на Катя Цветкова – старши учител по история и цивилизация - ХІ в клас. В актовата зала на училището учениците представиха малко известни факти от живота на Апостола: разговорите между Левски и Димитър Общи; срещата на Дякона със заптиетата на "Пази мост" край Ловеч; момента, в който Апостола е изправен пред съда в София, в състава на който участват и българи, потвърдили смъртната му присъда. От показаните исторически текстове, документи, снимки, компютърни презентации присъстващите научиха за личности, до края на живота си останали верни на Дякона и на святото дело - отец Матей Преображенски, Христо Иванов-Книговезеца, Иван Арабаджията от село Царацово. Силно въздействие на всички в залата оказаха прочетените откъси от елегията на Ботев „Обесването на Васил Левски“ и одата на Вазов „Левски“. А с изпълнението си на песента „Хубава си, моя горо" талантливата ни ученичка Кристияна Асенова за пореден път развълнува потомците на Апостола, пред чието родолюбие – поклон!

 

Йорданка Филева – главен учител

Категории: Дейности и инициативи | Views: 642 | Добавено от: Rebi | Rating: 1.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar