Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2016 » Февруари » 19 » Военнослужещи в класните стаи на ІІ СОУ Търговище
10:28
Военнослужещи в класните стаи на ІІ СОУ Търговище

Учениците от ІХ и Х клас на Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“  Търговище завършиха обучението си по начална военна подготовка. Цялостната дейност бе координирана от Галя Рашкова – старши експерт във Военното окръжие Търговище. В рамките на часа на класа за всеки клас са включени по пет теми, съгласувани между Министерството на отбраната и Министерството на образованието и науката.

Обучението бе проведено по нетрадиционен начин, от компетентни военнослужещи, предизвикващи интереса на учениците. В истински урок по патриотизъм се превърна занятието с десетокласниците на тема „Българската армия - структура, въоръжение и екипировка”. Водещ бе деканът на Факултета по артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационно-информационни системи в Шумен - полковник доцент Сашо Евлогиев и негови курсанти. Полк. Евлогиев е от Търговище и е завършил ІІ СОУ през 1978 година.

Учениците влязоха в залата на фона на музикалния клип „Йовано, Йованке” и за минути се върнаха назад във времето, припомняйки си за епопеята при Дойран, за героизма на бойците и невероятния гений на генерал Владимир Вазов, оставили следа не само в българската история, но и в тази на нашите противници от Съглашението. Научиха и за приноса на българските артилеристи, част от които са били от Втори тежък шуменски артилерийски полк. Полковник Евлогиев описа структурата на Българската армия и съвременното въоръжение, като показа чрез компютърна презентация образци от това оръжие. В занятието се включиха и трима курсанти от факултета, които запознаха учениците с част от съвременното облекло и снаряжение на военнослужещите. Те използваха за пример своите униформи и показаха каски, противогази, бинокли и др. военни атрибути. Присъстващите изгледаха видеоклип от демонстративните стрелби на випускниците от Факултета по артилерия, ПВО и КИС-Шумен, проведени през април 2015 година. В резултат на ползотворното партньорство вече има създадени контакти между курсантите и ученици, проявяващи интерес към военната професия.

Особен интерес предизвика участието на резервистката Янина Станчева - служител във Военно окръжие Търговище /многократен национален и европейски шампион по стрелба с пушка, снайперист и автоматчик от резерва на въоръжените сили на Република България/ и на ефрейтор Стефан Стефанов – специалист по транспорт и логистика във Военно окръжие Търговище, професионален военнослужещ.

На занятието, освен представителите на Факултета по артилерия, бяха още подполковник Борислав Калчовски - началник на Военното окръжие Търговище и Дарина Димитрова - началник на РИО Търговище. Галя Панайотова - директор на училището благодари на ръководителите на занятието, изрази убеждението си, че то ще бъде запомнено от присъстващите и пожела страшните оръжия, които бяха демонстрирани на видеоклипа, никога да не влизат в действие при реална заплаха за националната ни сигурност.

„В класните стаи влязоха военнослужещи, от които учениците научиха за задълженията на гражданите по отбраната на страната, за гражданско-военните отношения, за историята на въоръжените сили на България, за участието на въоръжените сили в операции и мисии извън територията на страната и др. Занятията бяха интересни, атрактивни, различни. Младите хора ги очакваха и идваха с желание.“ – каза Здравка Радева - главен учител, класен ръководител на Х г клас.

 

Йорданка Филева – главен учител

Категории: Дейности и инициативи | Views: 658 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar