Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2012 » Юли » 4 » Заедно и задружно в Румъния
16:49
Заедно и задружно в Румъния
От 27 до 30.06.2012 г. група от гр. Търговище, работеща по иновативната практика „Заедно, задружно, с общи усилия”, посети Румъния. Срещата е част от българо-румънския обмен на опит между иновационни екипи в областта на училищното образование, иницииран от ЕИОТ по покана на фондация „Пайдея” и мрежата на междуучилищните центрове за превенция на отпадане от училище, с подкрепата на фондация „Нашите деца” /Румъния/. Основна цел на визитата бе запознаване с успехите на амбициозния и пространствен проект на фондация „Нашите деца” за работа с родителите и със селските общини като заинтересовани страни.
От българска страна екипът беше представляван от г-жа Елка Станчева – заместник-областен управител на област Търговище, г-жа Невяна Захариева – началник на РИО Търговище, членове на ЕИОТ, директори на пилотни училища, учители, представители на заинтересованите страни, родители, журналисти.
 
 
В първия работен ден от посещението, в Букурещ, г-жа Марта Илиеску, председател на фондация „Нашите деца”, запозна гостите от България с основните идеи на проекта и постигнатите резултати. Радостен факт е, че в съвместната дейност участват голям брой селски общини с активното съдействие на кметствата. В изградените в училищата центрове за превенция и редуциране на отпадането на учениците от училище са създадени прекрасни условия за придобиване на житейски умения, за срещи и разговори с родителите. Разработен е нов модел на взаимоотношения между учители, родители и деца.
През втория ден от визитата групата посети два Центъра за превенция от отпадане, намиращи се близо до гр. Търговище /Румъния/. Единият се намира в училище „Йон Мареш” в с. Вукана бъй, средищна община на Асоциацията на селата в Румъния, където беше сърдечно посрещната от кмета. Екипът на проекта презентира успехите на центъра в работата с родителите.
С буйни румънски народни танци ученици от училище „Проф. Илия Попеску” в с. Шотънга приветстваха гостите от България, които разгледаха другия център на фондация „Нашите деца”. Новата и приветлива база, изградена в резултат на съвместните усилия на фондацията и кметството, впечатли всички.
 
 
 
 
На третия ден групата от Търговище взе участие в семинара, организиран от фондация „Нашите деца”, във връзка с отчитане на резултатите от проекта. Модерната обстановка на хотел „Силва” в Бущени и красивата природа на Карпатите направиха срещата не само ползотворна, но и особено приятна. Голям интерес у румънските колеги предизвика презентацията на иновативната практика „Заедно, задружно, с общи усилия”, представена от Марина Димитрова, член на ЕИОТ. Музикалният клип „Песен за учителя”, създаден от екип на ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов” Търговище беше посрещнат с бурни овации от всички присъстващи на семинара. Спомен от посещението на българската група ще останат красивите картини, сътворени от талантливите деца на Търговище, които г-жа Захариева подари на любезните домакини от фондация „Нашите деца” и центровете, включени в проекта. Здравка Радева Областен пресцентър на ЕИОТ
Категории: Иновативни практики | Views: 893 | Добавено от: MRebi | Rating: 5.0/3
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar