Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2013 » Март » 24 » Заедно носим отговорност за младите хора
19:45
Заедно носим отговорност за младите хора
Наркотиците и алкохолът в последните години застрашават цялото общество. Често първият сблъсък с тях става в училищна възраст, когато младите хора имат нуждата да експериментират, да бъдат забелязани, подкрепяни и насърчавани. В този период те лесно намират наркотиците, смятайки че от тях ще получат това, което им липсва. Ние, учителите и родителите, заедно носим отговорност за младите хора. Следващите редове ще ни помогнат да бъдем информирани, подготвени и запознати с основните сигнали, които биха могли да изразяват проблемна употреба на психоактивни вещества.
Интервю с Виолета Аланджийска, началник група "Детска престъпност", публикувано във в. „Монитор” 18 март 2013 г.

Добре е родителите да научат децата да споделят проблемите си

- Г-жо Аланджийска, как наркогрупи или дилъри успяват да зарибят деца?

- Зарибяването става, като им дават дрога безплатно при условие, че продават за някой дилър. Анализът в края на 2012 г. показа, че престъпленията, свързани с наркотици и участието на деца, бележат ръст. Затова от началото на годината решихме, че ще посещаваме училищата и ще разговаряме с ученици от 9-и, 10-и и 11-и клас за опасностите и рисковете, които крие употребата на наркотици. Показваме им снимки на хора, които системно са употребявали. До момента сме минали 80%  от училищата в София. След това ще влезем и в 7-и и 8-и клас. На едно дете да повлияем да не избере наркотиците, пак ще е успех. 

- Как може родителят или близките да разберат, че детето им употребява? 

- Промяната в поведението е първият сигурен признак. Ако един отличник влоши успеха си или започне да бяга от училище, това е знак, че нещо се случва. Понякога вкъщи се редуват състояния като агресия, унилост или превъзбуда. Изменя се и ценностната система. Ако до този момент са смятали, че трябва да решават задачи и да четат книги, това се замества от наркотиците, защото те са нещо ново, непознато и забранено от закона, което ги прави и по-интересни. В същото време родителите, които първи трябва да забележат промяната, доста често са по-ангажирани с изкарването на прехраната, отколкото с говоренето с децата. 

- Сред много ученици е разпространено разбирането, че марихуаната е безвредна и едва ли не се възприема като пиенето на бира? 

- Това съвсем не е така. От около десетина години се лансира тезата, че меките наркотици не създават зависимости, но не е вярно. Последните американски и европейски изследвания показват, че се развива психическа зависимост към марихуаната. 

- Има ли връщане, ако човек е тръгнал по пътя на дрогата? 

- Полицейската практика в повечето случаи показва, че който се е занимавал, продължава да го прави и занапред. Много е трудно да се излезе от тази схема, затова най-добрият вариант е да не се забъркваш в нея. 

- Какви са вариантите за излизането от схемата с наркотиците? 

- Един от вариантите е да се потърси психолог, но тогава може да се получи разрив между деца и родители. Децата си казват „този ме мисли за изперкал вече”. Много е тънък моментът. Ако има вуйчо или леля, които са по-странични и имат авторитет пред детето, по-добре те да говорят с него. Но не да хвърлят обвинения върху него, това е много важно. Авторитетен приятел също може да помогне. Много е важно родителите да познават приятелската среда, защото в обкръжението лесно се копира лошото поведение. 

- Какъв съвет бихте дали към родителите? 

- Да научат децата си да споделят проблемите си, защото посягането към наркотиците често идва от несподелени проблеми в ежедневието или в любовта. В същото време в училище децата не получават правна култура. В час не се дават знания, че съществува Наказателен кодекс и че хората в конфликт със закона ги съдят и отива в затвора. Децата не знаят, че може да попаднат в детски затвор. Ние като посещаваме училище, казваме на учениците, че за всяко незаконно действие има противодействие от страна на държавата.


Категории: Класен ръководител - родител | Views: 1136 | Добавено от: MRebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar