Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2016 » Май » 5 » 100 години от създаването на легендарната песен „Велик е нашият войник“ отбелязаха ученици от ІІ СОУ Търговище
10:02
100 години от създаването на легендарната песен „Велик е нашият войник“ отбелязаха ученици от ІІ СОУ Търговище

В навечерието на 6 май, Гергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армия, учениците от ІХ в клас на Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище посетиха Регионалния исторически музей в града. Тук те проведоха своя час по литература, посветен на 100 годишнината от създаването на песента „Велик е нашият войник“. На фона на внушителния марш Димо Русев от ІХ в клас прочете своето есе за капитан Васил Данаджиев, роден в Търговище, загинал в Сръбско-българската война. Д-р Тоня Любенова, специалист по нова българска история, представи презентация за войните за национално обединение и участието на войници и офицери от Търговище в тях. С интерес учениците разгледаха изложбата, включваща оригинални исторически свидетелства, оръжие и предмети от фронта, снимки и дневници, които разказват за военния героизъм, последствията и ежедневието във времето на войните.

Химнът на Българската армия „Велик е нашият войник“ е един от най-популярните български маршове. Композиран е през 1916 г. от Михаил Шекерджиев, редник в 23-ти полк на Осма пехотна тунджанска дивизия по текст на журналиста подпоручик Константин Георгиев. През тези сто години стиховете на марша много пъти са преправяни, но въпреки това "Велик е нашият войник" така дълбоко влиза в сърцето на всеки българин, че няма земна сила, която може да го изтръгне оттам.

Поводи за гордост в историята на отечеството ни има много. На Гергьовден винаги трябва да намираме време за памет и почит. За да я има България!

Йорданка Филева – главен учител

Категории: Дейности и инициативи | Views: 811 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/2
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar