Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2013 » Март » 4 » Добротворците от Второ СОУ посещават детско отделение
17:49
Добротворците от Второ СОУ посещават детско отделение
Дали има нещо по довлетворяващо от това - да зарадваш малко дете!?! А представете си какво е чувството да бъдеш причина за искричката в едни болни детски очи!
На 28.ІІ.2013 г. ние – ученици от Художествено - творчески  клуб  „Добротворчество” по Проект УСПЕХ, посетихме детското отделение в МБАЛ Търговище. Идеята на мероприятието бе да поднесем по една мартеничка и топъл поздрав по случай българския традиционен празник – 1-ви март! Част от мартеничките са направени от ученици от І г клас, профил „Предприемачество”. Благодарим за любезното домакинство на д-р Колев, г-жа Колева, лекарите и медицинските сестри на отделението, които се оказаха затрупани с работа, но ни приеха с усмивки.  Още в първата болнична стая се натъкнахме на две любопитни и усмихнати сини очички на  тригодишно детенце . Момиченцето бе седнало на болничното легло до майка си и гледаше любопитно, докато му подавахме мартеничката. В този момент всеки един от нас изпита някакво чувство, може би не чак толкова познато, но пък до болка разбираемо и сърдечно. Очите на детенцето грейнаха! Може би вече се повтарям, ала просто не мога да скрия емоцията си…Едно е да си причина за щастието на едно малко дете, съвсем друго е от протегнатата ръчичка да виси система.  По време на обиколката с нас по коридора вървеше педагогът  г-жа Колева, която ни запознаваше с причината  всяко едно от децата да бъде настанено там. Не разбрах много от разговора им с госпожа Апостолова, но доколкото обширни са медицинските ми познания, смятам, че главният виновник за престоя в болницата е именно грипът. Ако можех, бих взела с мен у дома всяко от онези деца..или по-скоро бебета, та те бяха толкова мънички! Смятам, че в онзи момент всеки от нас би искал да отнеме колкото може повече от огъня по челата им. Къде по-жизнерадостно например би изглеждало къдрокосото момиченце от  5 стая на една площадка или дори в пясъчника. Все пак..става дума за първите пролетни дни на 2013-та година. Но като се замисля за очакванията си от това посещение, в съзнанието ми изплува нотка успокоение. Ако трябва да бъда искрена, в началото си представях картинката далеч по – драматична. Детски плач, мрачни стаи….ала нека не се излагам повече с изкривеното си въображение, все пак това не е немски документален филм, или годишната имунизация. Ще насоча мисълта си към една от причините, поради която промених възгледа си. Голям принос имаха току-що ремонтираните болнични стаи. Честно, не съм сигурна колко току-що ремонтирани бяха, но на мен така ми изглеждаха. Цветовете на стените - приветливи и закачливи, а като добавим и  факта, че наоколо се търкаляха книжки за оцветяване и флумастери, картинката изглеждаше като от някоя детска градина, като изключим системите, банките с разтвори и лекарствата,  разбира се. Така де, едно голямо „Браво!” на МБАЛ Търговище.
A сега да се съсредоточим отново върху децата! На излизане от отделението г-жа Колева  ни изпрати с думите: „Да идвате пак! Но не на лечение!”, което ми напомня, че скоро идва и Великден, мисля, че бихме могли да зарадваме още болни деца с по едно червено яйце! Едно голямо „Скорощно оздравяване” на всички деца, с които се срещнахме днес в детското отделение на МБАЛ Търговище!!!

 Атина Филева – репортер на ХТК „Добротворчетво”


Категории: "УСПЕХ" | Views: 819 | Добавено от: MRebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar