Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2015 » Февруари » 13 » Духовният смисъл на празниците в народния календар
10:19
Духовният смисъл на празниците в народния календар

На 11. 02. 2015 г. в V а клас в рамките на два учебни часа се проведе урок за обобщение и финализиране на проект на тема: Духовният смисъл на празниците в народния календар.

Учениците изработиха индивидуален календарен план, в който посочиха официални, народни и лични празници. Създадоха съчинения, в които разказаха как отбелязват любим празник.

Акцент в урока беше да откроят еднаквите ритуали, които се изпълняват по време на празниците на различните етноси в България. Изпълниха задача да запишат разкази на възрастни хора от различни етноси за традициите и обичаите, свързани с празници от народния календар. Откроиха обединяващото – доброто като духовен смисъл на празниците в народния календар. Последната задача беше: Нарисувай доброто. В картини и комикси децата изразиха своето разбиране за доброто и различните му проявления.

Урокът премина при много добра подготовка от страна на учениците и в емоционална обстановка. В хода на подготовката беше включена и рубриката „Беседвай с мен”, която използваме в 5 а клас при задачи за домашна работа. Тя предполага привличане на вниманието на родителите и ги прави активни участници в учебния процес.

Категории: Дейности и инициативи | Views: 857 | Добавено от: Rebi | Rating: 1.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar