Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2012 » Май » 14 » Етнографска изложба на петокласници
10:42
Етнографска изложба на петокласници
 
  Етнографска изложба на петокласници
 
Със съдействието на специалистите от Регионален исторически музей петокласниците от ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов” Търговище откриха своя етнографска изложба „От раклата на баба”. Патриотичен клуб „Възраждане” отвори вратите си, за да се пренесат учениците в автентичната атмосфера на една отминала епоха, съхранила българските традиции и обичаи. Под ръководството на своята учителка по литература Ирина Ризова те събраха и подредиха експонатите, които намериха своето място край огнището и върху полиците, сред старинната уредба на старата възрожденска българска къща. Стомни, вретена, совалки и ръкойки, тъкани престилки и черги, домашно изработени ризи бяха събудени за нов живот. А специалистите, Йорданка Петкова от отдел „Възраждане” и Диана Жекова от отдел „Етнография” на музея в Търговище, ориентираха подрастващите в света на старите българи, за да оценят неговите достойнства и задълбочат своята проучвателска дейност.
За да се съхрани българското не само в изложбените зали, а и в душите на младите хора, се грижим всички заедно – учителите, родителите, от Регионалния исторически музей - Магдалена Жечева, директор, Стефан Иванов, отдел „Археология”, Светлана Аврамова, отдел „Най-нова история” и др.
Йорданка Филева
Училищен пресцентър
ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов” Търговище 
 
Категории: Иновативни практики | Views: 789 | Добавено от: MRebi | Rating: 0.0/0
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar